Weboldal, cégünk online alapja

Az online jelenlét napjainkban nem csupán luxus, hanem elengedhetetlen eszköz minden vállalkozás számára. A weboldal nem csak egy digitális névjegy, hanem az üzleti tevékenységünk szívverése is az online térben. Ebben a cikkben mélyebben megvizsgáljuk, miért olyan fontos egy weboldal a vállalkozásoknak, milyen típusú weboldalak állnak rendelkezésre, mit kell tartalmaznia egy hatékony weboldalnak és miért kulcsfontosságú a mobilbarát kialakítás és miért kell és kötelező minőségi blog vagy tudástár tartalmat készíteni!

1. Miért van szükség weboldalra egy cégnek?

A weboldal a modern üzleti világ kiemelkedő fontosságú eszköze. Az emberek a kereskedelmi és szolgáltatási igényeiket nagy részét már online keresik meg. Már rég vége azoknak az időknek amikor egy jó szakembert az ismerősök szájról-szájra adtak tovább egymásnak. Nem azt mondom, hogy az ajánlási rendszer nem jó, dehogynem! De fontos, hogy ettől függetlenül mindenkinek legyen egy jól működő informatív weboldala. Egy jól megtervezett és professzionálisan kivitelezett weboldal a következő előnyöket kínálja:

 • Hozzáférhetőség: Bármikor, bárhol elérhető, így növeli a vállalkozásunk elérhetőségét. Ehhez természetesen érdemes minőségi webhoszting szolgáltatót keresni, de manapság már sok megbízható vállalkozás van a piacon, amely kielégítik a legtöbb ügyfél igényét.
 • Hitelesség: Egy gondosan kialakított weboldal megerősíti a cég hitelességét és szakértelmét.
 • Marketing eszköz: Lehetővé teszi termékeink és szolgáltatásaink hatékony online népszerűsítését, értékesítését, figyelemfelhívását.
 • Ügyfélszolgálat: Egy weboldal segítségével könnyen elérhetővé tehetjük ügyfélszolgálatunkat és ügyfélkörünknek segítséget nyújthatunk.
 • Versenyképesség: Modern hirdetésekkel egy jól kialakított weboldal cégünk marketinggépezetének kulcsa.
 • Tudás bemutatása: Referenciákkal és szakmai cikkekkel a kétkedő érdeklődők is meggyőzhetőek. Kötelező a referenciák megosztani az oldalon és havonta legalább egy szakmai cikket megosztani a blog részben.

2. Milyen jellegű weboldalak vannak?

Leggyakrabban két fő típusú weboldalt különböztetünk meg egymástól. Vannak a webshopok és vannak az üzleti weboldalak. Egy webshopban természetesen a fő cél termékeink értékesítése míg a céges weboldalaknak vállalkozásunk szolgáltatásait bemutatni, referenciával elérhetőségekkel.

Két lehetőségünk van amennyiben weboldalt akarunk készíttetni. Egyedi fejlesztésű weboldalra keresünk egy programozó csapatot, vagy pedig már egy kész rendszerre építettjük fel weboldalunkat. Mindkét iránynak természetesen van előnye és hátránya.

Saját fejlesztésű weboldal: A saját fejlesztésű weboldalak egyedi tervezést és fejlesztést igényelnek, de teljes kontrollt biztosítanak a design és a funkcionalitás felett. Jellemzően a fejlesztési idő hosszabb, mint egy CMS rendszer esetén és általában drágább is. Előnye, hogy minden igényünket ki tudja elégíteni a fejlesztése, új dolgok, funkciók bevezetése hosszú távon biztosan nem okoz problémát.

A CMS rendszerek: CMS rendszer például a WordPress. Előnye, hogy viszonylag gyorsan lehet velük dolgozni szakértő kezekben könnyen kezelhetők és tartalomkezelést tesznek lehetővé azáltal, hogy előre elkészített úgynevezett bővítményeket használnak. Mikor egy webes csapat elvégzi a weboldal készítést utána már általában egy általános informatikai ismeretekkel rendelkező irodai munkatárs is tudja frissíteni a tartalmat, közzé tud tenni cikkeket és információkat az oldalon. Hátránya, hogy egy adott rendszert kell használni, amelynél előfordulhat olyan funkció, amely nem feltétlen kivitelezhő. Mondjuk ez elég ritka annak tudatában, hogy olyan cégek használnak WordPress alapú weboldalt, mint a Sony Music, Time Magazin, Microsoft News, BBC, Walt Disney, Reuters, TED.

3. Mit kell mindenképpen feltüntetni egy weboldalon?

Az alábbi menüpontok és tartalmi elemek elengedhetetlenek egy hatékony cégweboldalon:

 • Főoldal: Az első benyomás fontos, ezért a főoldalon az üzleti céljainkat, a cégünk szellemiségét és a legfontosabb ajánlatainkat, szolgáltatásainkat ajánlott röviden bemutatni. Fontos, hogy a főoldal is megjelenjen a menüben, de nem főoldal, vagy index néven! Legjobb, ha a cégünk neve az oldal neve és ez jelenik meg a menüben!

  PRO TIPP: Soha de soha nem szerepelhet a weboldalon a következő szöveg: Üdvözlünk a weboldalunkon…

  Általában ez egy „H1 kiemeléssel” kerül kialakításra, amelynek, ami az előnye az a hátránya is. Ha itt nem releváns a cégünket érintő kulcsszavakat helyezünk el, mint pl.: a cégünk neve, legfontosabb szolgáltatásai akkor a főoldalunkon az egyik legfontosabb SEO szempontból elemet elpazaroljuk egy „Üdvözlünk a weboldalunkon” szövegekkel.

  Keress rá a fenti szövegre a Google-ban. Meg fogsz lepődni! 
 • Szolgáltatások/termékek: Részletes információk a cég által kínált szolgáltatásokról vagy termékekről, beleértve az árakat amennyiben ez lehetséges és a leírásokat.

 • Kapcsolat: Az elérhetőségi adatok és egy kapcsolatfelvételi űrlap biztosítja az ügyfelekkel való kommunikációt. Manapság már a régebben használt rolunk rész is bekerült a kapcsolat oldalra.

  PRO TIPP: Manapság már a régebben használt rólunk oldal is bekerült a kapcsolat oldalra. Itt lehet beszélni a cégünk történetéről, munkatársainkról cégfilozofiánkról.
 • Blog: A rendszeresen frissülő blog friss tartalommal láthatja el a weboldalt, ami vonzza a látogatókat és javíthatja a keresőoptimalizálást. Érdemes havonta legalább egy új minőségi tartalmat közzé tenni a blog részben!
 •  
 • Referenciák és ügyfélvélemények: Tegyük közzé korábbi munkáinkat eredményeinket! Az elégedett ügyfelek visszajelzései megerősítik a bizalmat és hitelességet sugároznak cégünkről.

4. A mobilbarát weboldal

Az online világ rohamosan változik, és az egyik leglátványosabb változás az, hogy egyre többen használják a mobil eszközöket, például okostelefonokat és tableteket az internetezésre. Ezért egyértelműen látható, hogy a vállalkozásoknak alkalmazkodniuk kell ehhez a trendhez, és olyan weboldalakat kell készíteniük, amelyek mobilbarátok. De miért is olyan fontos ma már a mobilbarát weboldalak kialakítása? A mobilbarát weboldalak kialakítása már nem csak egy lehetőség, hanem elengedhetetlenek az üzleti sikerhez. Azok a vállalkozások, amelyek nem fektetnek hangsúlyt a mobilos felhasználók igényeinek kielégítésére, lemaradhatnak a versenytársaikkal szemben. A mobilbarát weboldalak nemcsak a látogatókat vonzzák, hanem a keresőmotorok is kedvelik őket, így előnyösen pozicionálják a vállalkozást az online térben. Az elérhetőség, a jobb felhasználói élmény és a versenyelőny csak néhány olyan előnye, amit egy jól kialakított mobilbarát weboldal nyújthat.

5. Képek a weboldalon

Az illusztrációk és képek vizuális vonzerőt adnak a weboldalnak, segítve a látogatókat a tartalmak megértésében. Fontos azonban, hogy a képek ne lassítsák le az oldal betöltését. Optimalizálásuk és megfelelő címkézésük javítja a SEO-t.

6. A blog fontossága a weboldalon

A rendszeresen frissülő blog lehetőséget kínál a vállalkozásnak arra, hogy releváns és értékes tartalmat kínáljon a látogatóknak. Ez növelheti az oldal látogatottságát, javíthatja a keresőmotorokban való rangsorolást, és lehetőséget ad az ügyfelekkel való kommunikációra. A blog segíthet az üzleti szakértelmed bemutatásában is. A rendszeresen frissülő blog tartalommal látja el a weboldalt, ami azt mutatja, hogy a vállalkozás aktív és érdeklődik az iparági kérdések iránt. A friss tartalom vonzza a látogatókat és segít abban, hogy a weboldal ne váljon elavulttá. A keresőmotorok, például a Google, kedvelik a friss tartalmat. A blogolás segít a weboldalnak magasabb pozíciókat elérni a keresési eredményekben. Azáltal, hogy releváns kulcsszavakra összpontosít a blogbejegyzésekben, növelheti az organikus forgalmat és az oldal látogatottságát. Havi 1 releváns blog posztot érdemes kirakni a weboldalra. Természetesen ha többet van időnk írni akkor azzal nincs probléma, de törekedjünk legalább havi 1 blog bejegyzés közzétételére.

PRO TIPP: Egy blogbejegyzést amennyiben megosztasz a közösségi médiában tedd úgy, hogy a bejegyzés egy része olvasható ott, de a teljes tartalomért irányíts az olvasókat a weboldalra!

Zárszó

Ez a cikk alaposan megvizsgálta a cégweboldal fontosságát és a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek egy hatékony weboldal kialakításához szükségesek. Egy jól tervezett és gondozott weboldal segít a vállalkozásnak kiemelkedni a versenytársak közül, növelni az ügyfélbázist, és erősíteni a brandet. Emellett a mobilbarát kialakítás, a minőségi képek, a frissített blog és a keresőoptimalizálás mind olyan tényezők, amelyek elősegítik a digitális siker elérését. Ne hagyja ki ezen lehetőséget, és hozza létre saját cégweboldalát, hogy elérje az online jelenlét előnyeit és növelje vállalkozása sikerét a digitális térben.

Ha tetszett amit olvastál oszd meg!