Grafikai tervezés a weben


Manapság egy modern weboldal különösen összetett szerkezet, és számos feladatot kell ellátnia. Különösen az utóbbi években számos szakma alakult ki az informatika, a média, a design és a kommunikáció területén. Ilyen sokféle készség és interdiszciplináris feladat mellett felmerül a kérdés, hogy mennyire fontos a grafikai tervezés a webdesign fejlődésében

Grafikai tervezés – történelem és áttekintés
A grafikai tervezés kifejezés először 1922-ben jelent meg egy cikkben: “Az újfajta nyomtatás új designt igényel”. Ez a cikk azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy milyen szerepet játszik a grafikai tervezés a könyvek vizuális tartalmának strukturálásában és kezelésében.

Az 1950-es években fokozatosan megérkezett a grafikai tervezés funkciójának tudatosítása. A tervező Paul Rand révén a grafikai tervezés funkciói körüli elméletek és fontos ideológiai gondolatok mélyebb életre keltek. Többek között az általa akkoriban tervezett logókat ma is hatékonyan használják olyan márkák, mint az IBM, a Ford vagy a UPS.

A webdesign születése
A HTML több mint 30 évvel ezelőtt született. 1991-ben látott napvilágot az első weboldal. Tim Berners-Lee brit fizikus, informatikus és a HTML feltalálója ezzel az eredménnyel fektette le a világháló alapjait. Sokáig elképzelhetetlen volt a színes grafika, sőt az animáció vagy a videók is. A weboldal egy főcímet, valamint linkek és egyszerű szövegek gyűjteményét tartalmazta.

A 90-es évek közepén a WWW már fejlett volt, és képes volt az első szkriptek futtatására, grafikák megjelenítésére és az első animációk GIF-elemek segítségével történő megjelenítésére.

A 2000-es években az Apple az iPhone-nal forradalmasította a weboldalak mai megjelenítési módját. Mégpedig elsősorban mobileszközökről.

A grafikai tervezés és a webdesign fontos egységet képez
Köztudott, hogy az emberi agy 60000-szor gyorsabban képes feldolgozni a képeket, mint a szöveget. Az érzelmek és az információk tehát sokkal hatékonyabban közvetíthetők a fogyasztó felé a vizuális tervezésen keresztül. A fejlődési tendencia a tisztán szöveges oldalakról a mai interaktív webdesignra egyértelműen tükrözi ezt a hatékonyságot.

A legsikeresebb közösségi hálózatok, mint a Tik Tok vagy a Snapchat tanulnak ebből a fejlődési trendből, és stratégiájukban teljes mértékben a videós tartalmakra támaszkodnak.

Grafikai tervezés vs. webfejlesztés
Tisztán elméleti szempontból a programozási fejlesztési költségek egyre olcsóbbak a weboldalak fejlesztése során. A modern tartalomkezelő rendszerek, mint például a WordPress, a Ghost vagy a TYPO3, biztosítják a legfontosabb funkciókat, amelyekkel egy weboldalnak rendelkeznie kell. Másrészt a felhasználók figyelmi ideje folyamatosan csökken, és a Microsoft tanulmánya szerint átlagosan már alacsonyabb minőségű, mint egy aranyhalé.

Az összetett tartalom minél egyszerűbb és világosabb átadása a felhasználónak egyre fontosabb feladat, mint a weboldal működéséhez szükséges programkód megírása.

A digitális marketingre és webdesignra szakosodott f5.design ügynökség megkérdezte, hogy a grafikai tervezés és a technikai fejlesztés mekkora arányt képvisel az ügyfelei projektjeiben. A kis- és középvállalkozások (kkv-k) középméretű webes projektjeit két üzleti év során értékelték és hasonlították össze.

A webfejlesztés felelősségi területei

A zöld területek, amelyeket általában és többek között grafikusok végeznek, súlyozást kaptak.

A grafikusok tipikus felelősségi területei a weboldalak fejlesztése során ma a következők

Vállalati design
Terméktervezés
UX/UI tervezés
Mozgógrafika

Következtetés
Ha a tendencia a jövőben is így folytatódik, akkor a webdesign klasszikus feladatai, azaz az információs rendszer fejlesztése és tervezése egyre inkább háttérbe szorul az ultramodern tartalomkezelő rendszerek használatával. Természetesen az ilyen rendszereket tovább kell fejleszteni, de a licencmodellnek és a CMS-ek másolásának lehetőségének köszönhetően elvileg csak egyszer kell majd kifejleszteni őket.

Ahogyan a webfejlesztési stratégiák a múltban a “mobile first”-ről “content first”-re változtak, úgy a grafikai tervezés jelentősége is egyre nő.

Ha tetszett amit olvastál oszd meg!