Európa-Bajnokságok logó története

A 2024-es UEFA Európa-bajnokság már javában zajlik sajnos Magyarország már a csoportból kiesett. Ebben a bejegyzésben szeretném végig venni az eddigi EB-k logóit. Megpróbáltam a lehető legtöbb információt összegyűjteni a lógókkal kapcsolatban az 1960-as Eurotól kezdve egészen a németországi Euro 2024-ig.

Az elmúlt években minden egyes Európa-bajnokságnak más-más lógódizájnja volt. A legutóbbi három eseményen az UEFA trófeája volt a fő motívum, de az ezt megelőző években nagyon különböző, néha egészen vad, absztrakt minták születtek, míg az Euro első 30 évében meglepően egységes volt a lógómegjelenés.

Az első EURO-logó (Forrás: UEFA)

A kezdetek 1960-1992

Amit ma már Európa-bajnokságként ismerünk, 1960-ban kezdődött UEFA Nemzetek Európa-kupája néven. Az első eseményen, amelynek Franciaország adott otthont, egy feltűnően dinamikus megjelenésű lógó szerepelt, amely az „UEFA” feliratot és a házigazda ország zászlaját tartalmazta, amely egy szélben lobogó zászlót formázott. Az évszám utolsó két számjegye alul egy dőlt betűtípussal jelenik meg, amely nagyon is divatos volt abban az időben, így ma már vintage hangulatot áraszt.

Nem volt éppen a legolvashatóbb design, mivel az „E” és az „F” az „UEFA” betűvel egy hosszúkás alakban olvad össze, de a designt egyértelműen sikeresnek ítélték, mert ezt követően három évtizedig még hét további Eb-n használták, és csak a zászló változott, hogy tükrözze az egyes rendező nemzetek zászlaját. Így létrejött további 7 logót egészen 1992-es Svédországi Európa-bajnokságig használták.

Az UEFA Euro-logók három évtizeden át egységes trendet követtek (Forrás: UEFA)

Ez némiképp fordítottja annak a trendnek, amelyet néhány más sportversenyen láthattunk, ahol az egyes eseményekhez tartozó, vadul eltérő dizájnról áttértek az egységesebb márkajelzések használatára.

A FIFA álláspontja pedig éppen a 2026-os Észak-Amerikai világbajnokságtól kezdődően egy egységes VB logó használata, mondjuk remélem ezt átgonolják vagy nem a 2026-os VB logója lesz az omega mert az a logó a VB-k történetének legrondább logója.

Az Európa-bajnokság a másik utat járta be, 30 éven át egységes emblémával, amíg át nem adta a helyét az alábbiakban bemutatott, inkább szabadon választott megközelítésnek.

Az én véleményem a lógóról: 10/7

Az UEFA Euro 1980-as lógójának alternatív második terve (Forrás: UEFA)


Az egyetlen kivétel 1980-ban volt, amikor Olaszország másodszor is házigazdája volt az eseménynek. Ez alkalommal egy második logót is készítettek alternatív tervként. A két levél fölé helyezett labdát egy virágnak állították be, és feltehetően azért dolgozták ki ezt a dizájnt, mert rájöttek, hogy a házigazda nemzet ismétlődése miatt a logó megegyezik, megegyezne az 1968-as logóval. De az ötletet az UEFA elvetette így 1980-ban is a már megszokott logót használta Olaszország immár második alkalommal.

1996 – AngliaAz UEFA Euro 96 logója (Forrás: UEFA)

Az identikus Euro-logók uralma csak akkor ért véget, amikor Anglia rendezte az 1996-os kontinestornát. Ez a lógó hatalmas eltérést jelentett a korábbi lógóktól. A szigorú geometriai vonalakat és a nemzeti színeket egy élénk, impresszionista rajz váltotta fel, amely egy labdarúgót ábrázolt, megosztva, hogy úgy nézzen ki, mintha egy játékos is labdába rúgna. Mondjuk ezt nem tudom ki látja benne elsőre, de biztos így van. Az biztos, hogy megőrizte a dinamizmust, amelyet a korábbi tervek közvetítettek, de egészen más módon, kézzel készített, sportosabbnak és összetettebnek tűnő megjelenéssel. Az esemény nevének megjelenítésére három betűtípust használtak, egy ecsetvonással aláhúzva a még nagyobb dinamizmus elérése érdekében.

Az én véleményem a lógóról: 10/6

2000 – Belgium és Hollandia

Az UEFA Euro 2000 logója (Forrás: UEFA)

Négy évvel a 1996-os torna után, az Euro 2000 újra bemutatta a nemzeti színeket, azonban ezúttal első ízben az EB-k történetében két ország, Belgium és Hollandia volt a házigazda, ami új kihívásokat jelentett a logó megjelenítésében. A megoldás egy olyan futballista ábrázolása volt, aki egy „poncsót” viselt, ami a két ország zászlójának színeit ötvözte. A vörös szín, mint közös elem, kiemelkedett, hiszen mindkét zászló tartalmazza, így összekapcsolva a képet és a két nemzetet. A logóban a futballista dinamikus, sárkányhoz hasonló formáját használták, ami mozgást sugall. A tervezés szimmetria és aszimmetria elemei is megjelennek, ahol a játékos testének egyik oldalának nehezebb megjelenése ellenére a labda középpontba kerül így megmarad a egyensúly, de mégis kellő dinamikát ad a lógónak. A hagyományosabbnak tűnő szerif betűtípus hozzáadásával a dizájn intézményesebb, rendezettebb hatást keltett, eltérően a korábbi angliai EB lógótól.

Az én véleményem a lógóról: 10/6

2004 – Portugália

Az UEFA Euro 2004 logója (Forrás: UEFA)

A Wnek Gosper által tervezett Euro 2004 logó egy egészen más színpalettát használt mint az addig megszokott, szinte teljesen narancssárga és sárga színt zöld kiemelésekkel. Ezúttal nem volt játékos elhelyezve a lógóba. Ehelyett a dizájn a szív és a labdarúgás sokkal közvetlenebb és univerzálisabb motívumait tartalmazza. Az eredmény egy meleg, barátságos, bár nem éppen finom dizájn a Portugália által rendezett eseményhez. Nincs közvetlen utalás a házigazda országra, de a zöld pontok a portugál zászló egyik színét idézik, és az a tény, hogy hét darab van ezekből a pontokból amely az ország címerében szereplő hét várat idézi amely továbbá a nemzeti zászlót is díszíti. Az „Euro 2004” felirat betűtípusa még barátságosabbá és kötetlenebbé teszi a hangulatot. Személy szerint nekem ez az egyik legjobban tetsző EB logó. Mondjuk ez volt az első kontinens torna amelyre tisztán emlékszem, lehet ezért.

Az én véleményem a lógóról: 10/8

2008 – Ausztria

Az UEFA Euro 2008 logója (Forrás: UEFA)

A 2008-as EB-n már második alkalommal kandidált és nyerte meg a rendezést két ország: Ausztria és Svájc lett a befutó a rendezésre. A rendező országok úgy döntöttek, hogy a közös vonásukat a hegyeket és a zászlójukban szereplő piros színt ábrázolják a lógóban. Így született meg a 2008-as EB emblémája, amely három piros csúcsot ábrázol. A zöld labda feltehetően az erdőkre, völgyekre emlékeztet. Elég nagy változás volt, hogy a házigazda ország földrajzi jellemzőire koncentráltak, de nem vagyok benne biztos, hogy ez jól működött. A dizájn számomra furcsán központosítottnak és kiegyensúlyozatlannak tűnik. A tüskés hegyek a hosszú szárral azt a benyomást keltik bennem, hogy betűket kellene ábrázolniuk és nem hegyeket. Az árnyékolás miatt a logó szinte azonnal elavulttá vált és szinte hihetetlen, hogy használtak árnyékot a lógóban.

Az én véleményem a lógóról: 10/4

2012 – Lengyelország és Ukrajna

Az Euro 2012 logója (Forrás: UEFA)

Az Euro 2012 logó megőrizte a már 2008-ban megkezdett adott ország természeti adottságainak felfedezését. Ez talán az egyik legszokatlanabb design az EB logók történetében. A labdát virágként mutatja be, amit már korábban is láthattunk az 1980-as Euro alternatív lógónál. Ezúttal sokkal bonyolultabb, két további virággal megspékelve, amelyek a házigazda Lengyelország és Ukrajna színeit viselik. A labdán és a virágokon belül megismétlődik az ünneplésre felemelt karú emberi alak. Ez egy összetett, sok mindenre kiterjedő minta, de szakmailag mindenképpen kiemelkedik a többi közül.

Az én véleményem a lógóról: 10/8

2016 – Franciaország

Az Euro 2012 logója (Forrás: UEFA)

A franciaországi Euro 2016-os logója egy fontos új elemet vezetett be, amely a mai napig jelen van az Euro lógókban. Érdekes módon ez egy olyan lépés, amelyet a világbajnokság logójában is láthattunk: a torna trófeáját, ebben az esetben a Henri Delaunay Kupát ábrázolja. A kupán lévő jelvényt egy pálya középső jelölésének tűnő jelkép fedi, amely jobbra fent egy sarokjelölésbe ívelt. Ezeknek az elemeknek az elhelyezése szinte kissé szokatlan, mintha egy futballpályát ábrázoló festmény lenne, de ez egy olyan ötletet szült, amely szimmetrikusabb formában újra felbukkan majd az Euro 2024 logójánál, amelyet hamarosan látni fogunk.

Magyarország erre az eseményre nagyon hosszú idő után jutott ki és nem kis meglepetésre meg is nyerte a csoportját. Talán azért ez az egyik legismertebb EB logó itthon mert a rengeteg kihagyott esemény után ezt az EB-t mindenki meglovagolta, kezdett terjedni a közösségi média és egyre gyakrabban láthattuk a lógót 2016 nyarán.

Nem tudom miért kezdték el, hogy a sportversenyek a trófeát a lógótervek középpontjába állítják, de ez egy olyan jegy, amely megkülönbözteti őket az adott sportág más versenyeitől, és kevésbé megosztó, mint a nemzeti szimbólumok használata. Mondjuk nekem tetszik mert azonnal felismerhetővé teszik. Ebben az esetben a színek a francia zászló színei. Megjegyzendő, hogy végre visszatértünk némi egységességhez a tipográfiában, megtartva az előző verseny szóvédjegyét.

Az én véleményem a lógóról: 10/9

2020 – Európa

Az Euro 2020 logója (Forrás: UEFA)

A Young & Rubicam Portugal ügynökség által tervezett Euro 2020 logó ismét az Euro-trófeát, a Henri Delaunay Kupát ábrázolja. A logó egy hídmotívummal egészült ki, amelyet azért választottak ki, hogy tükrözze a torna e kiadásának egy különleges aspektusát: nem volt egyetlen (vagy akár kettős) házigazda nemzet. Ehelyett 11 ország adott otthont az Euro 2020-nak, amelyet végül a Covid-19 járvány miatt 2021-ben rendeztek volna meg. Köztük természetesen Budapest is rendező volt ahol többek között a Magyar csapat is játszott két mérkőzést.

A torna márkaépítése egy új hagyományt is bevezetett, amely 2024-ben is folytatódott: az egyes rendező városok egyedi lógói. Ebben az esetben minden egyes fogadó város logója egy-egy hidat tartalmazott, amely a fő dizájnt tükrözte, és a lógókat egyesével fedték fel az egyes bemutatókon. London (a döntőt és az elődöntőt a Wembley Stadionban rendezték) dizájnja a Tower Bridge-et ábrázolta.

Hélder Pombinho, az Y&R kreatív igazgatója elmondta, hogy a híd szimbólumát úgy választották, mint „a közös nevezőt, amely a fogadó városokat egyként hozza össze”. Bár a tervek nagyon is 2020-as rajzfilmszerű megjelenést sugallnak, ez a legfejlettebb koncepció, amit eddig láttunk az Euro logórendszerrel kapcsolatban, amelyet egy sor márkás illusztráció kísér, az „Euro for Europe” téma köré építve.

Az én véleményem a lógóról: 10/7

2024 – Németország

Euro 2024 logója (Forrás: UEFA)

Ezzel elérkeztünk a Németországban megrendezésre kerülő labdarúgó Európa-bajnokság idei Euro 2024 lógójához. Első pillantásra a logó ismét Henri Delaunay kupát ábrázol, kiegészítve a pálya jelölésével és egy színes háttérrel. A színek azok nem véletlen színek a kupa mögött. A 24 csík a tornán részt vevő 24 csapatot jelképezi, a színek pedig az UEFA 55 tagszövetségének zászlóiból származnak, ami szintén a sokszínűséget hivatott elősegíteni. A dizájn formáját a berlini Olympiastadion teteje ihlette, amely július 14-én ad otthont az Euro 2024 döntőjének.

A bevezetőben említettem a 2026-os VB lógóját. A Fifa koncepciója az lenne, hogy csak az évszámot fogják kicserélni a trófea mögött. Itt hagyom a logót, nézzétek meg.

WC 2026 Lógó (Forrás: FIFA)Ha tetszett amit olvastál oszd meg!