A színek hatása a fogyasztókra

Sok minden befolyásolja, hogy egy weboldal, termék, logó vagy szórólap jól nézzen ki. Egy grafikus játszhat különböző betűtípusokkal, vagy olyan képeket is beilleszthet, amelyek mindenki figyelmét felkeltik. De aligha van valami, ami annyira befolyásolja a design hatását, mint a színek megválasztása. A megfelelő színek azok, amelyek életre keltik a terveket. A szín nem csak megjelenés kérdése. A színek ugyanis befolyásolják a néző érzelmeit, reakcióit és hozzáállását. Hogyan használhatják tehát a grafikusok célzottan a színek világát? Ebben a bejegyzésben erre keressük a választ.

Hogyan befolyásolják a színek a viselkedésünket?

A különböző színekhez nemcsak különböző jelentéseket társítunk. A színpszichológia szerint a színek olyan hatásosak, hogy képesek befolyásolni gondolkodásunkat és reakcióinkat. Valójában a vásárlási döntések nagy részét vizuális tényezők is befolyásolják. Mindenekelőtt a szín határozza meg, hogy egy termék fogadtatásra talál-e, és ha igen, mennyire, milyen első benyomást kelt egy vállalkozás termék vagy akár szolgáltatás. A céges arculat kialakításakor ezért a színválasztás is nagyon fontos szerepet játszik. Mindenekelőtt a logó színválasztása, annak felismerhetőségével, meghatározó a céges arculat kialakításában.

A kérdés tehát az, hogy a színek pszichológiáját hogyan alkalmazhatják a cégek a márkakommunikáció pozitív befolyásolására. A színhatások ismeretét aktívan be kell vonni a stratégia tervezésébe!

Az egyes színek és hatásaik a nézőre.

Piros: Nem véletlen, hogy a legtöbb értékesítési felirat és megrendelőgomb erős piros színben pompázik. A piros a „par excellence” jelzőszín. A sürgősség érzetét közvetíti. A piros vonzza a figyelmet, és nem csak akkor dobogtatja meg a szívünket, ha egy nagy kedvezményt piros színnel hirdetnek meg. A piros színt egy cég logójában is használhatjuk, hogy felkeltsük a vásárlók figyelmét. Egy piros céglogóval egy vállalat a szenvedélyt és a bátorságot képviseli. Nem véletlen tehát, hogy a piros a második leggyakrabban használt márkaszín, közvetlenül a kék után.

Kék: A kék ugyanakkor a piros igazi ellenpólusának tűnik. Ugyanis általában a nyugalmat és a higgadtságot társítják hozzá. A kék a stabilitást, a biztonságot, a bölcsességet és a bizalmat jelképezi. A kék színnek állítólag még vérnyomás- és pulzusszámcsökkentő hatása is van. Azok a vállalatok, amelyek jó imázsának komolysága szempontjából meghatározó szerepet játszik, ezért szívesen választják a kéket márkaszínnek.

Sárga: A piros és a kék mellett a sárga a harmadik alapszín a sorban. Minden más szín keverhető ebből a háromból. A sárga pedig azért is népszerű szín logók és társaik számára, mert a könnyedséget, a vidámságot és az optimizmust jelképezi. És állítólag a sárga szín látványától még egy kicsit fiatalabbnak is érezzük magunkat. A sárgát azonban nem ajánlott túlzottan használni, hogy ne tűnjön túl nyomasztónak.

Szürke: “Javasolhatok egy friss kőszürkét?” Ezt az ajánlást Loriot Oedipussi című filmjében Paul Winkelmann szövetkereskedő teszi egy fáradt nyugdíjas házaspárnak, aki Margarethe Tietze diplomás pszichológussal dolgozik együtt. Utóbbi nem nagyon lelkesedik az ajánlásért, hiszen több lendületet szeretett volna vinni a házaspár életébe. Valójában azonban a szürke szín jobb, mint a híre. A semlegességet és a komolyságot jelképezi – ami sok cég és szervezet számára fontos érték. Emellett a szürke szín kiegyensúlyozó és nyugtató hatású, és a feketéhez hasonlóan bizonyos eleganciát sugároz.

Zöld: Egyre gyakrabban találkozunk a zöld színnel, mint márka színnel. Ez nem utolsósorban annak is köszönhető, hogy a fenntarthatóság és a természetesség egyre több fogyasztó számára játszik egyre fontosabb szerepet a termékválasztás során. És aligha van olyan szín, amely annyira a természetet és a természetközeliséget jelképezi számunkra, mint a zöld szín. De a zöldet az egészséggel is társítják. A zöld szín békét, nyugalmat és pihenést közvetít számunkra, és a harmónia és az egyensúly érzését kelti bennünk. Mindez a zöldet a tudomány, a technológia, az orvostudomány, a fenntarthatóság és a humán erőforrás területén is népszerű márka színévé teszi.

Narancs: A narancsot gyakran találjuk márka színként a szórakoztatóiparban, az élelmiszeriparban és a technológia területén is. Ennek oka, hogy a narancs a lelkesedést, az optimizmust és a vidámságot jelképezi, miközben sok melegséget sugároz. A piros mellett a narancssárga szín is alkalmas erős CTA-k létrehozására a weboldalakon.

Lila: Ez a szín nemes és királyi megjelenésű. A luxust és a bőséget szimbolizálja, és a bölcsességgel, a sikerrel és a tisztelettel társul. Ezenkívül a lila állítólag elősegíti a kreativitást azáltal, hogy serkenti az agy problémamegoldó területeit. A lilát gyakran használják szépségápolási és ápolási termékekhez – különösen az öregedésgátlás területén. De azok a vállalatok is használják a lilát, amelyek a spiritualitással vagy a gyógyítással akarnak kapcsolatba kerülni.

Fekete: A fekete szín abszolút időtálló, és a kifinomultság érzését közvetíti. A fekete egy erős szín, amely bizonyos eleganciával bír, de az idegességet is elősegítheti. Fehér betűkkel párosítva a fekete minimalista hatást kelt. Gyakran használják luxustermékeknél, a divatban és a marketingben.

Fehér: Egyszerű és érintetlen – kultúránkban a fehér színt az ártatlansággal és a tisztasággal is társítják. Az orvostudományhoz és az egészségügyhöz, az orvosok és ápolók ruházatához, de a menyasszonyi ruhákhoz és az esküvőkhöz is társítjuk. A designban a fehéret általában más színekkel együtt használják hangsúlyozásra.

Egy logó vagy akár egy egész márka dizájnja általában több színből áll. Általában egy fő szín adja meg az alaphangot, és egy egész színséma erre épül. Az erős kontraszt érdekében használhatók kiegészítő színek, a harmonikus hatás érdekében pedig monokróm vagy analóg színsémák. Ezenkívül létezik az úgynevezett triád színséma, amely a színkörön egyenletesen elosztott három színre támaszkodik. Ez a séma azért népszerű, mert egy szín használható háttérként, két szín pedig a tartalom kiemelésére.

A meleg színeket olyan mintákban használják, amelyek a szenvedélyt, a boldogságot és az energiát hivatottak képviselni. A hideg színeket olyan mintákhoz használják, amelyek nyugalmat, bizalmat és professzionalizmust hivatottak sugározni.

Ha tetszett amit olvastál oszd meg!